Εγκρίθηκε η συμφωνία της επανεισδοχής μεταναστών Ε.Ε. – Τουρκίας

0

Με 34 ψήφους υπέρ, 7 κατά και μία αποχή εγκρίθηκε απί την κοινοβουλευτική επιτροπή των Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Με τη συμφωνία, οι μετανάστες που θα εισέρχονται παράνομα στην Τουρκία μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στην Ε.Ε. μέσω της Τουρκίας θα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα προέλευσής τους, στο πλαίσιο συμφωνίας «επανεισδοχής» την οποία υπέγραψαν τα δύο μέρη στις 16 Δεκεμβρίου

Η συμφωνία αφορά τους υπηκόους της Ε.Ε. και της Τουρκίας, αλλά και τους υπηκόους τρίτων χωρών που εισέρχονται παράνομα στην Ε.Ε. μέσω της Τουρκίας ή στην Τουρκία μέσω της Ε.Ε. Παράλληλα, προβλέπει ότι οι δύο πλευρές θα δέχονται πίσω τους υπηκόους τους, τους υπηκόους τρίτων χωρών χωρίς έγγραφα παραμονής και τους απάτριδες οι οποίοι εισήλθαν στην Ε.Ε. μέσω της Τουρκίας ή στην Τουρκία μέσω της Ε.Ε..

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τουρκία θα λάβει οικονομική και τεχνική βοήθεια από την Ε.Ε. για τη δημιουργία αστυνομικής υπηρεσίας στα σύνορα και την εγκατάσταση εξοπλισμού επιτήρησης των συνόρων, καθιστώντας περισσότερο ασφαλή τα σύνορά της με τις γειτονικές χώρες, όπως η Συρία, το Ιράν και το Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να κυρωθεί επισήμως από την Ε.Ε. και την Τουρκία, στη συνέχεια.