Εγκρίθηκε ο νέος καταστατικός χάρτης της Καταλονίας

0

Υπερψηφίστηκε χθες από το ισπανικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που παραχωρεί περισσότερη αυτονομία στην Καταλονία. Ο νέος καταστατικός χάρτης δίνει στην περιοχή περισσότερες αρμοδιότητες στους τομείς της φορολογίας και της Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 189 υπέρ έναντι 154 κατά και δύο αποχών -επί συνόλου 350 βουλευτών. Εν συνεχεία, θα μεταφερθεί στη Γερουσία για περαιτέρω συζήτηση, ενδεχομένως και τροποποιήσεις. Μετά θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της Καταλονίας και σε δημοψήφισμα από τους Καταλανούς.

Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος (PP) και οι Καταλανοί αυτονομιστές: οι πρώτοι, επειδή υποστηρίζουν πως απειλείται η ενότητα της Ισπανίας και οι δεύτεροι επειδή θεωρούν ότι ο νέος καταστατικός χάρτης δεν προσφέρει πραγματική αυτονομία.

Μεταξύ των αλλαγών που φέρνει ο νέος καταστατικός χάρτης είναι η ίδρυση ξεχωριστού Ανώτατου Δικαστηρίου και η αλλαγή του συστήματος απόδοσης φόρων στο κεντρικό κράτος καθώς η Καταλονία είναι από τις πλουσιότερες περιοχές της χώρας αλλά και το ότι οι Καταλανοί αναφέρονται σαν ξεχωριστό έθνος .

Σχόλια