spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΕγκρίθηκε το «αντικομμουνιστικό μνημόνιο»

Εγκρίθηκε το «αντικομμουνιστικό μνημόνιο»

spot_img
spot_img
spot_img

Η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης υπερψήφισε τελικώς χθες την αμφιλεγόμενη έκθεση «καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων» που εισηγήθηκε ο Σουηδός βουλευτής Γκέραν Λίντμπλαντ.

Το μνημόνιο εγκρίθηκε με 99 ψήφους υπέρ, 42 κατά και 12 αποχές (απαιτείτο απλή πλειψηφία). Αντίθετα, η Ολομέλεια απέρριψε συνοδευτικό σχέδιο σύστασης (απαιτείτο πλειοψηφία δύο τρίτων), με το οποίο υποστηρίζετο ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη για την οργάνωση μίας διεθνούς συζήτησης σε βάθος για τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων».

Στο σύνολο των έξι τροπολογιών που είχαν προταθεί εγκρίθηκαν μόνο δύο, ενώ απορρίφθηκαν εκείνες που ήθελαν να απαλλάξουν το κείμενο της πρότασης ψηφίσματος από κάθε αναφορά και παραλληλισμό ανάμεσα σε κομμουνισμό και ναζισμό.

Οι τροπολογίες αυτές αφορούσαν στην παράγραφο 5 του ψηφίσματος μέρος της οποίας έχει ως εξής: «Τα εν λόγω εγκλήματα [των κομμουνιστικών καθεστώτων] δεν έχουν καταδικασθεί από τη διεθνή κοινότητα όπως έγινε για τα φοβερά εγκλήματα που διεπράχθησαν στο όνομα του Εθνικού Σοσιαλισμού (Ναζισμού)».

Οι τροπολογίες που ζητούσαν την αφαίρεση της πρότασης αυτής ή του τελευταίου μέρους της περί ναζισμού απορρίφθηκαν.

Αντίθετα, υπερψηφίσθηκε τροπολογία με την οποία προτείνετο η αλλαγή της έκφρασης «στο όνομα του Εθνικού Σοσιαλισμού» με την έκφραση «από τον Εθνικό Σοσιαλισμό». Ο εισηγητής εξήγησε ότι με την τροπολογία αυτή θέλει να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα σε μία ιδεολογία και στην πραγματικότητα.

Παρ όλα αυτά, στην παράγραφο 4 της πρότασης ψηφίσματος «η Κοινοβουλευτική Συνέλευση αναγνωρίζει ότι παρά τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων, ορισμένα ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κόμματα εργάσθηκαν για τη υλοποίηση της δημοκρατίας».

Με την πρόταση ψηφίσματος υποστηρίζεται ότι «τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα που ήταν στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη κατά τον περασμένο αιώνα, και που παραμένουν ακόμα και σήμερα σε πολλές χώρες του κόσμου, χαρακτηρίσθηκαν χωρίς εξαίρεση από μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

spot_img

Lawjobs