Έγκριση ν/σ για παραχώρηση ισπανικής υπηκοότητας σε απογόνους Εβραίων

0

Νέο νομοσχέδιο με το οποίο θα δίνεται η υπηκοότητα στους απογόνους των Εβραίων που διώχθηκαν από την Ισπανία πριν από σχεδόν 500 χρόνια, ενέκρινε η κυβέρνηση της Ισπανίας.

Ειδικότερα, με τη νέα ρύθμιση, που χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας Αλμπέρτο Ρουίθ-Γκαγιαρντόν, ως ”αποκατάσταση ιστορικού λάθους”, οι απόγονοι των Εβραίων που θέλουν να αποκτήσουν την ισπανική υπηκοότητα δεν θα υποχρεώνονται πλέον να εγκαταλείψουν την υπηκοότητα του κράτους όπου ζουν, αλλά θα μπορούν να διατηρούν και τις δύο.

Συγκεκριμένα, το ”ιστορικό λάθος” αφορούσε διωγμό των Εβραίων πριν από 500 περίπου χρόνια όπου, μετά την ήττα των Μαυριτανών που είχαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της σημερινής Ισπανίας, οι καθολικοί μονάρχες Φερδινάνδος και Ισαβέλλα επιχείρησαν να προσδώσουν αποκλειστικά χριστιανικό χαρακτήρα στη χώρα τους και διέταξαν τους 600.000 Εβραίους κατοίκους είτε να φύγουν είτε να προσηλυτιστούν στον χριστιανισμό. Όσοι αρνήθηκαν να συνεργαστούν, καίγονταν ζωντανοί.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το επίμαχο διάταγμα της Αλάμπρα του 1492, με το οποίο εκδιώχθηκαν οι Σεφαραδίτες Εβραίοι, παρέμεινε θεωρητικά εν ισχύ μέχρι το 1967.

Από το νομοσχέδιο, που πρέπει ακόμα να εγκριθεί και από το κοινοβούλιο, αναμένεται να επωφεληθούν τρία εκατομμύρια Εβραίοι.
 

Σχόλια