Ειδική επιτροπή για το ρόλο των ΜΜΕ στα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία

0

Η λήξη των δικών για εγκλήματα πολέμου στο Ζβόρνικ της Βοσνίας και το Βούκοβαρ της Κροατίας, στο ειδικό δικαστήριο της Σερβίας, αποτέλεσε άμεση αφορμή ώστε η σερβική ειδική εισαγγελία να διερευνήσει, αν ορισμένα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι φέρουν ευθύνη για υποκίνηση εγκλημάτων πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, την περίοδο των συγκρούσεων, από το 1991 έως το 1995.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της σερβικής εισαγγελίας για τα εγκλήματα πολέμου, Μπρούνο Βέκαριτς, στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, που αναλύει τα αμφιλεγόμενα άρθρα και τις τηλεοπτικές εκπομπές.

Στην επιτροπή, εκτός από δημοσιογράφους και γνώστες των ΜΜΕ και της σχετικής νομοθεσίας, συμμετέχουν και καθηγητές πανεπιστημίου.

Ο κ. Βέκαριτς εξήγησε ότι η επιτροπή ασχολείται με το θέμα τους τελευταίους 2,5 μήνες και ανεξάρτητα από τα πορίσματά της, η εισαγγελία πρέπει να αποφανθεί, αν υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις διάπραξης αδικημάτων, δηλαδή αν, με τις ανταποκρίσεις τους, δημοσιογράφοι πυροδότησαν συγκρούσεις και υποκίνησαν εγκλήματα πολέμου.

Η σερβική ειδική εισαγγελία για εγκλήματα πολέμου εστιάζει την έρευνα στη σύνδεση μεταξύ των πολεμικών ανταποκρίσεων και στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις πόλεις Βούκοβαρ της Κροατίας και Ζβόρνικ της Βοσνίας το 1991 – 1992.

Τον περασμένο Μάρτιο, το δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου της Σερβίας καταδίκασε 13 πρώην Σέρβους στρατιωτικούς για τη σφαγή 200 Κροατών στο Βούκοβαρ.

Το 2008, από το ίδιο δικαστήριο καταδικάστηκαν Σέρβοι παραστρατιωτικοί για το ρόλο τους, το 1992, στη δολοφονία 25 Μουσουλμάνων στην πόλη Ζβόρνικ.

Σχόλια