Εις βάρος των προσωπικών δεδομένων η Αναθεωρητική Συνθήκη της ΕΕ

0

Έκκληση για επανεξέταση του άρθρου της Αναθεωρητικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αναφέρεται στην προστασία και αξιολόγηση των προσωπικών δεδομένων απηύθυνε ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Ελμάρ Μπροκ.

Βάσει του υφισταμένου προσχεδίου της συνθήκης, το οποίο συμφωνήθηκε στη μαραθώνια σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, προσωπικά δεδομένα, όπως αυτά των επιβατών αεροπλάνων, θα μπορούν να παραδίδονται σε τρίτες χώρες χωρίς την έγκριση ή τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το άρθρο αναφέρει ότι το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπροσωπώντας τα κράτη μέλη, θα θεσπίσει κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

«Η συμμόρφωση με αυτούς τους κανόνες θα υπόκειται στον έλεγχο ανεξάρτητων αρχών», αναφέρει το άρθρο αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο τους ευρωβουλευτές και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Είναι ένα μικρό σημείο με τεράστιες επιπτώσεις», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής, ο οποίος πρόσκειται στην κεντροδεξιά παράταξη και εκπροσωπεί το Ευρωκοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις για τη νέα συνθήκη.

Ο Ελμάρ Μπροκ υπογράμμισε ότι όλα πρέπει να συζητηθούν «τώρα» πριν από την έναρξη της διαδικασίας για την επικύρωση της συνθήκης.

«Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι είναι σύνηθες στην Ευρώπη να εξαφανίζονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες τόσο σοβαρά ζητήματα όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων», υποστήριξε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

Η εν λόγω διατύπωση είναι αποτέλεσμα των πιέσεων της Βρετανίας, η οποία δεν ήθελε να έχει καμία δικαιοδοσία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Ελμάρ Μπροκ υποστήριξε ότι η διατύπωση είναι έργο ορισμένων τεχνοκρατών και ότι στη σύνοδο κορυφής οι ηγέτες των κρατών μελών «απέφυγαν να αποσαφηνίσουν τις συνέπειες αυτής της πρότασης».

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής της φιλελεύθερης παράταξης, Άντριου Νταφ είπε: «το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οφείλουν να είναι παρόντα στα ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν τη σφαίρα της ασφάλειας».

Η ισορροπία μεταξύ των προσωπικών δεδομένων και των αντιτρομοκρατικών μέτρων είναι ένα θέμα που διχάζει την ΕΕ τα τελευταία χρόνια, ιδίως σε σχέση με τις απαιτήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Να σημειωθεί ότι η Ουάσινγκτον ζητάει 34 πληροφορίες προσωπικών δεδομένων από τους ταξιδιώτες προς τις ΗΠΑ, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σχόλια