Εισαγγελική έρευνα για τη CIA

0

Με χθεσινή ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι επίκειται ο διορισμός ειδικού Εισαγγελέα ο οποίος και θα ερευνήσει τις βίαιες μεθόδους που χρησιμοποίησε η CIA, στα πλαίσια των αντιτρομοκρατικών της ανακρίσεων. Των ερευνών θα προΐσταται ο εισαγγελέας Τζον Ντέρχαμ, σημαίνον στέλεχος του υπουργείου. Αποστολή του είναι να ερευνήσει εάν νυν, ή πρώην, πράκτορες της CIA και ενδεχομένως ιδιωτικές (υπεργολαβίες) εταιρείες παρέβησαν τη σχετική νομοθεσία. Όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προτιμητέο στην περίπτωση αυτή είναι η πρόληψη, παρά η τιμωρία παραβάσεων του παρελθόντος. Ο Χόλντερ διευκρινίζει πως πρόκειται για μία απλή προκαταρκτική έρευνα.
«Έχω την πλήρη διαίσθηση πως η απόφασή του να ξεκινήσει η προκαταρκτική έρευνα θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση. Δεδομένων όμως όλων των στοιχείων που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, μου είναι απόλυτα σαφές πως η έρευνα αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη οδός που μου επιβάλλεται να επιλέξω», τονίζει στο ανακοινωθέν του ο Χόλντερ.
Ο ίδιος τόνισε πως η απόφασή του βασίζεται στα πορίσματα της έκθεσης που συνέταξε το 2004 ο γενικός επιθεωρητής της CIA, και η οποία καταγράφει μία σειρά από παραβάσεις των ανακριτικών αρχών. Η έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί αργότερα σήμερα.

Σχόλια