Εισαγγελική έρευνα σε βάρος Τούρκου στρατηγού που υπέσκαπτε τις ενταξιακές συνομιλίες

0

Έρευνα σε βάρος διοικητή του στρατού ξηράς με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και της σύστασης παράνομης οργάνωσης με στόχο να σαμποτάρει τις ενταξιακές συνομιλίες της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησαν να διεξαχθεί οι Εισαγγελικές αρχές της Τουρκίας.

Ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιουκανίτ και πολλοί υπαξιωματικοί κατηγορούνται ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1990 συνέστησαν μια «παράνομη εγκληματική οργάνωση». Την εποχή εκείνη ο στρατηγός υπηρετούσε στη Νοτιοανατολική Τουρκία, σε μια περιοχή οι κάτοικοι της οποίας στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι Κούρδοι.

Ο εισαγγελέας της πόλης Βαν, Φερχάτ Σαρικάγια, κατηγορεί το στρατηγό για μία βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2005 εναντίον βιβλιοπωλείου του Σεμντινλί, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι έξι.

Ο στρατηγός κατηγορείται εξάλλου ότι «επηρέασε» τις δικαστικές αρχές με τις δηλώσεις που έκανε υπέρ ενός υπαξιωματικού ο οποίος φέρεται να υποκίνησε τη βομβιστική επίθεση στο Σεμντινλί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος του Μπουγιουκανίτ το αίτημα του εισαγγελέα πρέπει να εγκριθεί από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού. Ο Μπουγιουκανίτ είναι σήμερα ο «υπ αριθμόν 2» στη στρατιωτική ιεραρχία.

Σχόλια