Είσπραξη 37 δισ. δολ. από πρόστιμα σε τράπεζες

0

Περίπου 37 δισ. δολάρια ανακοίνωσε ότι έχει εισπράξει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, από πρόστιμα που κατέβαλαν οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας για πρακτικές σε βάρος δανειοληπτών και επενδυτών, κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09.

Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος μόνο των 100 δισ. δολαρίων που έχουν αναγγελθεί σε πρόστιμα υποθέσεων που αφορούν τη χρηματοπιστωτική κρίση, ωστόσο, το οικονομικό βάρος που επωμίζονται αυτοί οι τραπεζικοί γίγαντες δεν είναι και τόσο μεγάλο.

Για παράδειγμα, η Bank of America (BofA), συμφώνησε να καταβάλει 16,65 δισ. δολάρια ως αποζημίωση σε ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές, όμως, το πραγματικό ύψος του προστίμου αυτού, δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 12 δισ. δολάρια.
Η διαφορά ανάμεσα στα 16,65 δισ. και τα 12 δισ. δολάρια αφορά την αναθεώρηση συμβάσεων δανείων όπου η τράπεζα θα μειώσει το κεφάλαιο ώστε να περιοριστούν τα βάρη του δανειολήπτη. Μεγάλο τμήμα από αυτό το ποσό αφορά ρυθμίσεις δανείων που έχουν πραγματοποιηθεί προ ετών και πολλά από αυτά τα δάνεια ανήκουν σε επενδυτικές εταιρείες, γεγονός που σημαίνει πως η ΒοfA είναι θωρακισμένη από τις οικονομικές επιπτώσεις.

Η εξειδικευμένη σε θέματα στέγασης στο Αστικό Ινστιτούτο (Urban Institute), Λόρι Γκούντμαν, δήλωσε σχετικά: «Μπορεί μια τέτοια συμβιβαστική λύση να βοηθάει τους καταναλωτές αλλά δεν κοστίζει υπερβολικά στην τράπεζα».
Το πραγματικό κόστος του υπέρογκου προστίμου ενδεχομένως να μειωθεί περαιτέρω από τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές. Αναλυτές επί φορολογικών θεμάτων, υπολογίζουν πως η BofA έχει τη δυνατότητα να κερδίσει φοροαπαλλαγές 1,63 δισ. δολ. πληρώνοντας πρόστιμα 4,63 δισ.
 

Σχόλια