ΕΚ: Έρευνα στο Εθνικό Μέτωπο για οικονομικές παρατυπίες

0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε εντολή στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για τη διερεύνηση πιθανών οικονομικών παρατυπιών που αφορούν το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Μετώπου (FN) της Μαρίν Λε Πεν.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενημέρωσε την OLAF για το ζήτημα, αφότου έγινε γνωστό ότι 20 άτομα τα οποία αμείβονται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ως βοηθοί ευρωβουλευτών του Εθνικού Μετώπου, εμφανίζονται σε κομματικά έγγραφα ως εργαζόμενοι απευθείας για το κόμμα. Όμως, κάτι τέτοιο αντιβαίνει στους κανόνες που ορίζουν ότι οι βοηθοί αυτοί πρέπει να εκτελούν καθήκοντα άμεσα συνδεμένα με το έργο του Ευρωκοινοβουλίου.

Στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρεται ότι πολλοί βοηθοί είχαν δηλώσει ως τόπο εργασίας τους τα κεντρικά γραφεία του Εθνικού Μετώπου στο Παρίσι, ενώ σε κάποιους η περιγραφή καθηκόντων στη σύμβαση τους με την Ε.Ε. διέφερε από την αντίστοιχη περιγραφή στα έγγραφα του κόμματος.

Η  Μ. Λε Πεν χαρακτήρισε την εξέλιξη «προσπάθεια πολιτικής χειραγώγησης», και προσέθεσε ότι: «Θα καταθέσουμε καταγγελία κατά του Μάρτιν Σουλτς, για ψευδείς ισχυρισμούς», ενώ εκπρόσωπος της OLAF δήλωσε ότι η υπηρεσία βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης των στοιχείων, για να αποφασίσει αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας.

Σχόλια