spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΕκ νέου έκκληση της ΕΕ για κατάργηση της θανατικής ποινής στις...

Εκ νέου έκκληση της ΕΕ για κατάργηση της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2007, οι πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσινγκτον απηύθυναν έκκληση στον κυβερνήτη της πολιτείας του Κεντάκι, Έρνι Φλέτσερ, να δώσει χάρη στον θανατοποινίτη Ραλφ Μπέιζ, η εκτέλεση του οποίου θα έθετε τέλος στην εκ των πραγμάτων αναστολή της θανατικής ποινής η οποία ισχύει στην πολιτεία του Κεντάκι από το 1999.

Στις 16 Απριλίου 2008, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε απόφαση στην υπόθεση του Μπέιζ, η οποία επιτρέπει την περαιτέρω χρήση θανατηφόρων ενέσεων στην πολιτεία του Κεντάκι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει με απογοήτευση την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών στην εν λόγω υπόθεση και επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τον κυβερνήτη του Κεντάκι να μειώσει την ποινή του Ραλφ Μπέιζ.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι έχει λάβει προ πολλού θέση κατά της θανατικής ποινής σε όλες τις περιστάσεις και επομένως αγωνίζεται για την κατάργησή της παγκοσμίως, επιδιώκοντας ως πρώτο βήμα την αναστολή της θανατικής ποινής σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Πιστεύουμε ότι η κατάργηση της θανατικής ποινής είναι θεμελιώδης για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τη σταδιακή ανάπτυξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση της σλοβενικής προεδρίας.

Και συμπληρώνει, «η ΕΕ υπενθυμίζει ότι, όπου εφαρμόζεται η θανατική ποινή, τυχόν κακοδικία ή δικαστική πλάνη συνεπάγεται ανεπανόρθωτη και αμετάκλητη απώλεια ανθρώπινων ζωών. Κανένα νομικό σύστημα δεν είναι τελείως απαλλαγμένο από λάθη και δεν υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι η θανατική ποινή παρέχει προστιθέμενη αξία από αποτρεπτική άποψη.
Λαμβανομένης υπόψη της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, συνιστούμε μετ’ επιτάσεως να διατηρηθεί η εκ των πραγμάτων αναστολή της θανατικής ποινής στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να μπορέσει να συνεχισθεί η τρέχουσα διεξοδική εξέταση των πολύπλοκων πτυχών αυτού του θέματος».

Οι υποψήφιες χώρες Τουρκία, Κροατία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οι χώρες της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης και δυνάμει υποψήφιες χώρες Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία και Μαυροβούνιο και οι χώρες της ΕΖΕΣ Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία, μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς και η Ουκρανία, η Δημοκρατία της Μολδαβίας και το Αζερμπαϊτζάν προσυπογράφουν τη δήλωση αυτή.

Lawjobs