Εκ νέου στο εδώλιο ο «χημικός Αλί»

0

Ο διαβόητος «Χημικός Αλί» και ξάδερφος του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν προσήχθη εκ νέου ενώπιον δικαστηρίου στη Βαγδάτη.

Ο Αλί Χασάν αλ Ματζίντ κατηγορείται μαζί με 14 πρώην αξιωματούχους του μπααθικού καθεστώτος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο «Χημικός Αλί» κατηγορείται για την κατάπνιξη εξέγερσης σιιτών μουσουλμάνων στο νότιο Ιράκ το 1991 αλλά και για το θάνατο 100.000 σιιτών σε εκστρατεία αντιποίνων που ακολούθησε της εξέγερσης.

Ο Αλί Χασάν αλ Ματζίντ έχει ήδη καταδικαστεί με την εσχάτη των ποινών για το ρόλο που διαδραμάτισε στη γενοκτονία Κούρδων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ανφάλ» το 1988.
Στη δίκη κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας πολλοί σιίτες μουσουλμάνοι.
Κατά την προηγούμενη ακροαματική διαδικασία – πριν από ένα μήνα – η μάρτυς κατηγορίας Λαϊλά Καθούμ κατήγγειλε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν συνέλαβαν τους συγγενείς της. Υπογράμμισε ότι ο «Χημικός Αλί» σκότωσε τους δύο γιους της ρίχνοντάς τους από ελικόπτερο.
Στις 4 Σεπτεμβρίου εφετείο του Ιράκ επικύρωσε τη θανατική ποινή εις βάρος του «Χημικού Αλί» και άλλων δύο πρώην συνεργατών του Σαντάμ Χουσεΐν. Σύμφωνα με το ιρακινό δίκαιο η θανατική ποινή θα εκτελεστεί σε διάστημα 30 ημερών.

Σχόλια