Εκ νέου στο εδώλιο ο στρατηγός Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι

0

Στο περιφερειακό δικαστήριο της Βαρσοβίας άρχισε εκ νέου η δίκη του τελευταίου κομμουνιστή ηγέτης της Πολωνίας, του στρατηγού Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι, ο οποίος κατηγορείται για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα το 1981.

Μαζί με τον στρατηγό Γιαρουζέλσκι δικάζονται άλλοι οκτώ πρώην αξιωματούχοι, οι οποίοι κατηγορούνται για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων κατά την καταστολή του αντιπολιτευόμενου κινήματος της “Αλληλεγγύης”.

Ο στρατηγός Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκ, σήμερα 84 ετών και με επιβαρυμένη υγεία, εμμένει ότι ενήργησε με μόνο στόχο την πρόληψη της εισβολής των σοβιετικών δυνάμεων στην Πολωνία. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η πλειονότητα των Πολωνών πολιτών πιστεύει το επιχείρημα του Γιαρουζέλσκι.

Εάν κριθεί ένοχος ο τελευταίος κομμουνιστής ηγέτης της Πολωνίας αντιμετωπίζει την ποινή δεκαετούς κάθειρξης.

Η δίκη είχε αναβληθεί για να διενεργηθεί συμπληρωματική έρευνα έπειτα από αίτημα της υπεράσπισης, η οποία έχει ζητήσει να καταθέσουν ως μάρτυρες ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ και ο Ζιμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ.

Σχόλια