Εκ νέου στο εδώλιο ο Ταρίκ Αζίζ και ο “χημικός Αλί”

0

Εκ νέου θα προσέλθουν ενώπιον της δικαιοσύνης δύο πρώην αξιωματούχοι του εκλιπόντος ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, οι οποίοι κατηγορούνται για πολιτική δίωξη αντιπάλων τους.

Οι δύο κατηγορούμενοι είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ταρίκ Αζίζ και ο ξάδερφος του Σαντάμ Χουσεΐν, Αλί Χασάν αλ Ματζίντ, επίσης γνωστός κι ως ο “χημικός Αλί”.

Η ιρακινή δικαιοσύνη έχει ήδη καταδικάσει τον αλ Ματζίντ δύο φορές σε θάνατο.

Ορισμένα από τα εγκλήματα που φέρονται να διέπραξαν οι δύο κατηγορούμενοι είχαν ως θύματα μέλη της παράταξης του νυν πρωθυπουργού του Ιράκ, Νουρί αλ Μαλίκι.

Όπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, BBC, Κάρολαϊν Γουάιτ ο Αζίζ, ο Ματζίντ και οι υπόλοιποι 20 και πλέον συγκατηγορούμενοί τους κατηγορούνται για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” εις βάρος μελών του κόμματος Νταουά, το οποίο ιδρύθηκε τη δεκαετία του 50.

Να σημειωθεί ότι ο Νουρί αλ Μαλίκι ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού το 2006 και είναι μέλος του κόμματος Νταουά από το 1970.

Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή οι Αζίζ και Ματζίντ ευθύνονται για τη σύλληψη έως και 200.000 μελών πολιτικών κομμάτων του Ιράκ εκ των οποίων κάποιοι φυλακίστηκαν και κάποιοι εκτελέστηκαν μεταξύ του 1981 και του 2003.

Ο Ματζίντ, από τους στενότερους συνεργάτες του Σαντάμ Χουσεΐν, δικάζεται επίσης για την επίθεση με χημικά κατά Κούρδων αμάχων το 1988, η οποία στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων.

Έχει επίσης καταδικαστεί για τη συμμετοχή του στην επιχείρηση καταστολής της εξέγερσης των σιιτών μουσουλμάνων το 1991.

Σχόλια