Εκ νέου στο επίκεντρο το Γκουαντάναμο με αγωγές και παραδοχές για βασανιστήρια

0

Κατατέθηκε αγωγή εις βάρος του πρώην υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ και εις βάρος εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων για τους “άδικους θανάτους” δύο πρώην κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, οι οποίοι αυτοκτόνησαν εντός της στρατιωτικής φυλακής.

Η αγωγή κατατέθηκε από συγγενείς των αποθανόντων στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Κολούμπια. Οι συγγενείς ζητούν αποζημίωση, της οποίας το ύψος δεν είναι ακόμα γνωστό, για την παρατεταμένη κράτηση, τα βασανιστήρια και την βάναυση μεταχείριση που δέχθηκαν οι δύο κρατούμενοι στη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο.

Εν τω μεταξύ, ανώτατη αξιωματούχος του Πενταγώνου, αρμόδια για να αποφασίζει την προσαγωγή σε δίκη των κρατουμένων στη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο παραδέχθηκε το βασανισμό Σαουδάραβα κρατούμενου.

Ο Σαουδάραβας κρατούμενος -που σύμφωνα με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, σχεδίαζε να συμμετάσχει στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου- ανακρίθηκε με τεχνικές που περιλάμβαναν απομόνωση, στέρηση ύπνου, παρατεταμένη έκθεση στο κρύο γυμνό, οι οποίες του δημιούργησαν την αίσθηση ότι απειλείται η ζωή του.

«Βασανίσαμε τον (Μοχάμεντ αλ) -Καχτάνι» δήλωσε η Σούζαν Κρόφορντ σε συνέντευξή της στην αμερικανική εφημερίδα, Ουάσινγκτον Ποστ και πρόσθεσε, «η μεταχείριση που του επιφυλάχθηκε αντιστοιχεί στον νομικό ορισμό του όρου βασανιστήρια. Και για τον λόγο αυτόν δεν παρέπεμψα την υπόθεση για δίωξη».

Η Σούζαν Κρόφορντ, 61 ετών, συνταξιούχος δικαστής, η οποία έχει εργασθεί και για την κυβέρνηση Ρέιγκαν, είναι η πρώτη αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους που δηλώνει δημόσια ότι κρατούμενος στο Γκουαντάναμο βασανίσθηκε.

Σχόλια