Έκθεση αποκαλύπτει τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά διαφθοράς στη δικαιοσύνη

0

Έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια», που δόθηκε στη δημοσιότητα τελευταίως, αποκαλύπτει τις χώρες που εμφανίζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά διαφθοράς στο δικαστικό σώμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ρωσία και η Αργεντινή είναι δύο χώρες στις οποίες η διαφθορά είναι ιδιαίτερα αισθητή, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό διαφθοράς απαντάται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλα δυτικοευρωπαϊκά κράτη όπου δεν ξεπερνά το 1%.

Η έκθεση επισημαίνει ότι το δικαστικό σύστημα διαφθείρεται με δύο τρόπους: με την ενδοτικότητα στις πολιτικές πιέσεις και με τη δωροληψία.

Τέτοια φαινόμενα απαντώνται συχνότερα στη Βόρεια Αφρική όπου το ποσοστό ανεβαίνει στο 2%, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου φτάνει το 9%, στα λεγόμενα “”νέα ανεξάρτητα κράτη”” και στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού, ΄που το ποσοστό φτάνει μέχρι και το 15%,ενώ στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, ένας στους πέντε κατοίκους δωροδόκησε, ανοικτά, δικαστικό.

Στην έκθεση δεν γίνεται καμία αναφορά στην Ελλάδα, ενώ τονίζεται το γεγονός ότι στις πρώην κομμουνιστικές χώρες σχεδόν ένας στους δύο κατοίκους πιστεύει πως το δικαστικό σύστημα είναι διεφθαρμένο.

Σχόλια