Έκθεση για τη λογοκρισία και τις φυλακίσεις δημοσιογράφων το 2011

0

Η έκθεση τιτλοφορείται “Attack on the press report 2011” και περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία και εκτιμήσεις για το καθεστώς της δημοσιογραφίας παγκοσμίως, τα εμπόδια στην ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, την καταστολή και τις πιέσεις που υφίστανται συχνά οι δημοσιογράφοι από την πολιτική εξουσία και τις κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών.

Δύο άξονες στους οποίους δόθηκε έμφαση από την οργάνωση είναι τα κατασταλτικά μέτρα κατά της δημοσιογραφίας και ελευθερίας έκφρασης στο διαδίκτυο και η έξαρση των διώξεων κατά δημοσιογράφων. Η φυλάκιση δημοσιογράφων λόγω άσκησης των καθηκόντων τους έχει αυξηθεί κατά 20 τοις εκατό συγκριτικά με πέρυσι, ιδίως σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους που κρατούνται ή φυλακίζονται αντιμετωπίζουν κατηγορίες ή καταδίκες λόγω απόψεων που εξέφρασαν στα κείμενά τους ή στα ρεπορτάζ τους σε επικίνδυνες περιοχές.

Η οργάνωση απηύθυνε κάλεσμα καταπολέμησης της λογοκρισίας σε κάθε γωνιά του πλανήτη, προειδοποιώντας ότι τα μέτρα περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης εξυπηρετούν μόνο αυταρχικές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις που προσπαθούν να συγκαλύψουν την παράνομη δραστηριότητά τους. Επέστησε επιπλέον την προσοχή στο αποτέλεσμα περιορισμού της προσωπικής ελευθερίας των δημοσιογράφων, όταν υπάρχουν ποινικές διατάξεις για αδικήματα λόγου.

Σελίδα παρουσίασης της εκθέσεως
 

Σχόλια