Έκθεση ΟΗΕ για παγκόσμιο μορατόριουμ στην κλωνοποίηση ανθρώπων

0

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προβεί σε άμεση απαγόρευση της κλωνοποίησης ανθρώπων με την εξαίρεση μιας ελεγχόμενης έρευνας για τη θεραπεία ανίατων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και η νόσος Αλτσχάιμερ, αναφέρει η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα.

Χωρίς την απαγόρευση, οι ειδικοί του πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του ΟΗΕ, υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προετοιμάσουν νομοθετικά μέτρα για την προστασία των κλώνων από «ενδεχόμενη εκμετάλλευση, προκαταλήψεις και διακρίσεις.»
Χωρίς μια διεθνή απαγόρευση της αναπαραγωγικής κλωνοποίησης, «είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι να εμφανιστούν στον πλανήτη κλωνοποιημένα άτομα» δήλωσε ο Μπρένταν Τόμπιν, επικεφαλής των ειδικών που συνέταξαν την έκθεση στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών, με έδρα την Ιαπωνία.
Η διεθνής απαγόρευση που ζητά η έκθεση αφορά μόνο τη γέννηση ανθρώπινων κλώνων και όχι τη λεγόμενη θεραπευτική κλωνοποίηση, η οποία αφορά τη δημιουργία εμβρύων από το γενετικό υλικό ασθενών με στόχο την απομόνωση κυττάρων για μεταμόσχευση. Τα βλαστικά κύτταρα που παράγονται με θεραπευτική κλωνοποίηση έχουν το δυναμικό να θεραπεύσουν ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, ακόμα και η παράλυση.

«Μια νομικά δεσμευτική παγκόσμια απαγόρευση της έρευνας για τη δημιουργία ανθρώπινων κλώνων συνδυασμένη με την ελευθερία κάθε έθνους να επιτρέπει την αυστηρά ελεγχόμενη θεραπευτική έρευνα, έχει τη μεγαλύτερη πολιτική βιωσιμότητα από τις διαθέσιμες επιλογές», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.

«Όποιο μονοπάτι κι αν διαλέξει η διεθνής κοινότητα οφείλει να το κάνει άμεσα είτε για να αποτρέψει την αναπαραγωγική κλωνοποίηση είτε για να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των κλωνοποιημένων ατόμων», τόνισε ο επικεφαλής του ινστιτούτου, Α Χ Ζάκρι, το οποίο εδρεύει στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.

Η πλειοψηφία των κυβερνήσεων της διεθνούς κοινότητας αντιτίθεται στην κλωνοποίηση ανθρώπων και το 50% αυτών έχει θεσπίσει νομοθεσία για την απαγόρευσή της. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια απαγόρευση κατέρρευσαν το 2005 εξαιτίας διαφωνιών για τη θεραπευτική κλωνοποίηση.

Σχόλια