Έκθεση ΟΗΕ για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία

0

Οι ερευνητές της «Διεθνούς Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία» δημοσίευσαν σχετική έκθεση-αναφορά με τις παρατηρήσεις τους. Σύμφωνα με την αναφορά των ερευνητών, οι συγκρούσεις στη Συρία στρατιωτικοποιούνται ολοένα και περισσότερο, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι εμπλέκονται τόσο ο στρατός όσο και τα σώματα ασφαλείας.

«Οι πιο σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εντόπισε η Επιτροπή έγιναν από μέλη του στρατού της Συρίας και των σωμάτων ασφαλείας, στο πλαίσιο επιχειρήσεων διερεύνησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, όπου αποκαλύπτεται επιπλέον ότι τα σώματα ασφαλείας πολλές φορές προέβησαν σε αποκλεισμό ολόκληρων χωριών, προκειμένου να ψάξουν ένα προς ένα τα σπίτια των κατοίκων σε αναζήτηση αντι-κυβερνητικών ενόπλων επαναστατών.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις αυτές απέληξαν στην εκτέλεση ακόμη και ολόκληρων οικογενειών. Οι ερευνητές, πάντως, δεν απήλλαξαν από την ευθύνη τους ενόπλους της αντιμαχόμενης πλευράς, παρατηρώντας ότι και αυτοί προέβησαν σε βασανισμούς και εκτελέσεις συλληφθέντων στρατιωτικών ή χρησιμοποιούσαν ομήρους για να αποσπάσουν χρήματα. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι η ερευνητική ομάδα δεν έλαβε άδεια εισόδου στη Συρία από την κυβέρνηση, συνεπώς το πόρισμά της στηρίζεται σε συνεντεύξεις και έρευνες που έγιναν σε γειτονικές χώρες με τη συμμετοχή περίπου διακοσίων αυτοπτών μαρτύρων των συγκρούσεων στη συριακή ενδοχώρα.

Έκθεση ΟΗΕ για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία