Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα Μεξικό-ΗΠΑ

0

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τον έλεγχο των προσώπων που διέρχονται από τα σύνορα Μεξικό-ΗΠΑ αποκάλυψε η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία. Έκθεση της οργάνωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Πέμπτη, περιέχει στοιχεία για σκληρές πρακτικές των Αμερικανών συνοριοφυλάκων, εξαιτίας των οποίων οδηγούνται στο θάνατο εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες κάθε χρόνο.

Ειδικότερα η οργάνωση κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν συστηματικά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει βάσει του διεθνούς δικαίου όσον αφορά τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών που διέρχονται λαθραία από τα αμερικανικά σύνορα. Σύμφωνα με τους μελετητές ευθύνη φέρει τόσο η κυβέρνηση σε επίπεδο ομοσπονδιακών χειρισμών, όσο και οι επιμέρους πολιτείες του νότιου τμήματος των ΗΠΑ, ιδίως εκείνες του Τέξας και της Αριζόνα.

«Η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύεται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου να διασφαλίσει ότι οι νόμοι της, οι πολιτικές και οι πρακτικές της δεν θέτουν τους μετανάστες σε αυξημένο κίνδυνο θυματοποίησης και παραβίασης των βασικών τους δικαιωμάτων. Αυτό προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει στους μετανάστες που γίνονται αντικείμενα εγκληματικών πράξεων την πρόσβαση στη δικαιοσύνη», ανέφερε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας. Στη συνέχεια επικαλέστηκε στατιστικά στοιχεία, που δείχνουν ότι στη δεκαετία 1998-2008 έχουν καταγραφεί περίπου 5.287 θάνατοι μεταναστών λόγω των πρακτικών διακρίσεων που ακολουθούν οι υπεύθυνοι ελέγχου στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ διέψευσε τα στοιχεία που επικαλείται η οργάνωση και δήλωσε ότι πρόκειται για ξεπερασμένα στοιχεία από ανώνυμες καταγγελίες. Συνέχισε κατηγορώντας την Διεθνή Αμνηστία, διότι αρκείται σε καταγγελτικό λόγο και δεν καταθέτει κάποια ουσιαστικού περιεχομένου πρόταση για τη βελτίωση της κατάστασης.

Η δημοσίευση της έκθεσης συμπίπτει με την αυστηροποίηση της πολιτικής των επιμέρους Πολιτειών ως προς τη διαχείριση της εισροής μεταναστών. Σε διάφορες Πολιτείες, μεταξύ άλλων Αριζόνα, Γιούτα, Νότια Καρολίνα και Ιντιάνα, έχουν ψηφιστεί τον τελευταίο χρόνο νόμοι που διευρύνουν σημαντικά την ελευθερία δράσης της αστυνομίας στις έρευνες υπόπτων λαθρομεταναστών και καθιστούν την παραμονή παράνομου μετανάστη στην Πολιτεία ποινικό αδίκημα.

 

Σχόλια