Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις σχέσεις Σερβίας-Χάγης το 2004

0

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, η συνεργασία της Σερβίας – Μαυροβούνιο με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 2004 χαρακτηρίζεται ως κακή. Ειδικότερα, στην έκθεση που αφορά την περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2004 τονίζεται ότι οι αρχές της Σερβίας – Μαυροβούνιο δεν παρέδωσαν στο Δικαστήριο της Χάγης καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου, οι οποίοι θεωρείται πως βρίσκονται στη χώρα. Παράλληλα, αναφέρεται ότι την ίδια περίοδο διαπράχθηκαν δολοφονίες, οι οποίες δεν έχουν εξιχνιαστεί και ότι δεν έχουν διαλευκανθεί πολιτικές δολοφονίες προηγούμενων ετών.

Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι στη Σερβία – Μαυροβούνιο συνεχίζονται οι βασανισμοί, η οικογενειακή βία και οι κακομεταχειρίσεις από την αστυνομία, όπως και το ότι το εμπόριο γυναικών και κοριτσιών έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Οσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας υπογραμμίζεται ότι οι αρχές ενεπλάκησαν στις συγκρούσεις του Μαρτίου του 2004 και δεν προστάτευσαν τις μειονότητες, καθώς και ότι στην επαρχία μάρτυρες σε δίκες για εγκλήματα πολέμου συχνά εκφοβίζονται.

Σχόλια