Έκθεση της Δράσης των χριστιανών κατά του βασανισμού προειδοποιεί για τα ψυχολογικά βασανιστήρια

0

Η οργάνωση αγωνίζεται κυρίως υπέρ της κατάργησης των βασανιστηρίων και της θανατικής ποινής παντού στον κόσμο. Στην έκθεσή της, η Acat αναφέρεται σε εικονικές εκτελέσεις στη Συρία, στην έκθεση των βασανιζομένων σε ακραίες θερμοκρασίες στο Σουδάν, στην αναγκαστική παραμονή σε καθιστική θέση χωρίς την άδεια να πάει στην τουαλέτα στη Μιανμάρ και πολλές άλλες τεχνικές ψυχοκλογικών βασανιστηρίων, που χρησιμοποιούνται σε όλον τον κόσμο όχι μόνο από κράτη που εφαρμόζουν μέτρα καταστολής αλλά και από δημοκρατικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ ή η Ιαπωνία για τις οποίες η έκθεση αναφέρει ότι χρησιμοποιούν ψυχολογική βία στους κρατούμενούς τους είτε βάζοντάς τους σε πλήρη απομόνωση σε φυλακές υψίστης ασφαλείας είτε σε κελιά με ειδικές συνθήκες.

Η οργάνωση καλεί τα κράτη να συμμορφωθούν με την έκθεση του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια που ζητεί να απαγορευτεί η κράτηση σε πλήρη απομόνωση μετά τις 15 ημέρες.

Η έκθεση αναφέρει ότι μία στις δύο χώρες ασκεί βασανιστήρια τα οποία δεν σταματούν μετά την πτώση των δικτατόρων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, σύμφωνα με την έκθεση, της Τυνησίας όπου οι φυλακισμένοι του κοινού ποινικού δικαίου συνεχίζουν να υποβάλλονται σε βασανιστήρια.