Έκθεση της Κ. Ντελ Πόντε για τη συνεργασία Κροατίας-Χάγης

0

Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα Ντελ Πόντε απέστειλε στη λουξεμβουργιανή προεδρία της Ε.Ε. τη γραπτή έκθεση για τη συνεργασία των κροατικών αρχών με το Δικαστήριο της Χάγης. Στην έκθεση, όπως επισημαίνει ο ραδιοφωνικός σταθμός «Φωνή της Αμερικής» επικαλούμενος πηγές από την προεδρία της Ε.Ε. τονίζεται ότι η Κροατία χρειάζεται ακόμη ένα χρονικό διάστημα ορισμένων μηνών για να πλήξει το δίκτυο προστασίας του καταζητούμενου για εγκλήματα στρατηγού Άντε Γκοτοβίνα.

Η κ. Ντελ Πόντε εκτιμά ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει άμεσα το ζήτημα της συνεργασίας της Κροατίας με το δικαστήριο της Χάγης και ότι απαιτείται διάστημα τριών – τεσσάρων μηνών για να διαπιστώσει αν οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να εντοπίσουν τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου στρατηγό.

Σε περίπτωση που η Ε.Ε. συμφωνήσει με τη διαπίστωση της γενικής εισαγγελέως του Δικαστηρίου της Χάγης τότε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Κροατία δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το φθινόπωρο.