Έκθεση της Netpol για τις πρακτικές της βρετανικής αστυνομίας

0

Καταδικαστική είναι η έκθεση του δικτύου Netpol*  (Network for Police Monitoring) για τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η βρετανική αστυνομία κατά των διαδηλωτών. Η έκθεση βασίστηκε σε μαρτυρίες και δικαστικά έγγραφα και καλύπτει την αστυνομική δράση κατά τη διετία 2010-2011.
Μεταξύ άλλων στην έκθεση γίνεται λόγος για την τακτική των προληπτικών συλλήψεων στις οποίες προβαίνει η αστυνομία με αφορμή υπαίθριες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε περίπτωση δέκα ατόμων που κρατούσαν πλακάτ, τα οποία συνελήφθησαν από την αστυνομία με αφορμή τις διαδηλώσεις στο πλαίσιο του βασιλικού γάμου χωρίς να έχουν διαπράξει καμία εγκληματική πράξη και χωρίς καν ακόμη να προλάβουν να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση προς την οποία κατευθύνονταν. Παρόμοιες προληπτικές αναίτιες συλλήψεις κατεγράφησαν και στην διαδήλωση της 30ης Ιουνίου 2011 κατά της λιτότητας.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για την μέθοδο “kettling”, η οποία συνίσταται στο ότι η αστυνομία λαμβάνει έναν συγκεκριμένο σχηματισμό, προκειμένου να περικλείσει διαδηλωτές σε συγκεκριμένο σημείο. Έχουν αναφερθεί περιστατικά στα οποία διαδηλωτές αποκλείστηκαν από την αστυνομία σε συγκεκριμένο σημείο για ώρες, ενώ μία τέτοια υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο πάντως δεν δικαίωσε τους διαδηλωτές . Στην έκθεση ασκείται κριτική στην συγκεκριμένη απόφαση και εν γένει στην μέθοδο του αποκλεισμού διαδηλωτών, η οποία χαρακτηρίζεται ως αδικαιολόγητος περιορισμός στην ατομική ελευθερία.
Το πόρισμα είναι καταγγελτικό για την αστυνομία, αφού οι ερευνητές συνάγουν ότι η στρατηγική που υιοθετεί η βρετανική αστυνομία απέναντι στους διαδηλωτές συνιστά στην πραγματικότητα υπέρβαση του ρόλου της στις δημόσιες συναθροίσεις και δυσανάλογη άσκηση ελέγχου πάνω στη διεξαγωγή τους.

*Netpol (Network for Police Monitoring): Δίκτυο οργανώσεων με αντικείμενο την παρακολούθηση και καταγραφή περιστατικών υπέρβασης αστυνομικής εξουσίας. Στην Netpol συμμετέχουν οργανώσεις όπως οι “Legal Defence and Monitoring Group”, “FITwatch”, “Campaign Against Criminalising Communities” και άλλες.

Σχόλια