Έκθεση του ΟΑΣΕ διαπιστώνει εκτεταμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

0

Σκεπτικισμό προκαλεί η ετήσια έκθεση του Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την Κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2006, την οποία παρουσίασε στη Βιέννη η Διεθνής Ομοσπονδία του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η έκθεση διαπιστώνει εκτεταμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο από παραδοσιακά δημοκρατικές χώρες όσο και από αυταρχικά καθεστώτα, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι δημοκρατικές χώρες παραβιάζουν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα του αντιτρομοκρατικού αγώνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πολιτική γραμμή της αμερικανικής κυβέρνησης αναφορικά με βασανιστήρια, η οποία ουσιαστικά έδωσε το παράδειγμα και σε άλλες χώρες να προβούν σε αντίστοιχες μεθόδους, ενώ επικρίνεται και η επέκταση του αντιτρομοκρατικού νόμου στην Βρετανία που επέδρασε στην ανεπαρκή υπεράσπιση των υπόπτων και σε μια διεύρυνση των δικαιοδοσιών των αστυνομικών και ανακριτικών αρχών..

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, εξάλλου, στην Τουρκία, για την οποία η έκθεση διαπιστώνει μέσα στο 2006 επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.