Έκθεση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα της ομοφυλοφιλικής κοινότητας

0

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), τα μέλη της παγκόσμιας ομοφυλοφιλικής κοινότητας συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωπα με διακρίσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρεται ότι «δεν έχει προβλεφθεί έως τώρα κανένας μηχανισμός, αφιερωμένος στη διασφάλιση των δικαιωμάτων της ομοφυλοφιλικής κοινότητας σε διεθνές επίπεδο, μέσω του οποίου να επιτυγχάνεται μία συστηματική και διεξοδική προσέγγιση των συναφών ζητημάτων». Επίσης, επισημαίνεται ότι είναι πιθανή η στοχοποίηση ομοφυλοφίλων από τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ από τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύονται υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών ομοφυλοφίλων, αμφισεξουαλικών, αλλά και τρανσέξουαλ ατόμων.

Με την εν λόγω έκθεση, οι εθνικές κυβερνήσεις καλούνται στην καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των μελών της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, μέσω της νόμιμης αναγνώρισης των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, της θέσπισης νόμων κατά των εγκλημάτων μίσους, καθώς και της απαγόρευσης των βάναυσων «θεραπειών» της ομοφυλοφιλίας.