Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπιστώνει ότι ο Σαντάμ δεν είχε δίκαιη δίκη

0

Η διεθνής οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), υποστήριξε ότι το ιρακινό δικαστήριο που καταδίκασε τον Σαντάμ Χουσεΐν σε απαγχονισμό είχε τόσο σοβαρές αδυναμίες, ώστε ήταν αδύνατο να έχει μια δίκαιη δίκη ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ.

Η οργάνωση στην 97σέλιδη έκθεσή της αναφέρει ότι τα διαδικαστικά προβλήματα ήταν πολλά, η ανεξαρτησία του δικαστηρίου υπονομεύθηκε από δηλώσεις ιρακινών κυβερνητικών αξιωματούχων, ενώ οι δικαστές δεν είχαν την εμπειρία για μια τέτοια περίπλοκη δίκη.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, το δικαστήριο δεν ήταν αμερόληπτο, ενώ το έργο των συνηγόρων υπεράσπισης ήταν δύσκολο λόγω των προβλημάτων που το ίδιο το δικαστήριο τους δημιουργούσε.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αν και το δικαστήριο, το οποίο συνεδρίασε επί 40 ημέρες, άκουσε τις καταθέσεις 70 μαρτύρων και συγκέντρωσε 1.000 σελίδες εγγράφων, δεν έδωσε εκ των προτέρων στους συνηγόρους υπεράσπισης σημαντικά έγγραφα.

Στην έκθεση εκφράζεται επίσης ανησυχία για τη μεγάλη εναλλαγή δικαστών στο πενταμελές δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης.

Σχόλια