Έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την ποινικοποίηση των αστέγων

0

Στην έκθεση του Υπουργείου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η αντιμετώπιση των αστέγων ως εγκληματιών του ποινικού δικαίου ισοδυναμεί με προσβολή των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων, όπως αποτυπώνονται στην Τέταρτη και Όγδοη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Οι συντάκτες της έκθεσης καταδίκασαν κάθε μορφή ποινικοποίησης της φτώχειας και των αστέγων, για παράδειγμα μέσω της ποινικοποίησης της παράνομης κατάληψης δημοσίων χώρων και άλλων μέτρων. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη διαχείρισης του προβλήματος των αστέγων, αντιπρότειναν εναλλακτικά μέτρα περισσότερο κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία θα στοχεύουν στην καρδιά και όχι στις συμπτωματικές εκδηλώσεις του ζητήματος.

«Πολύ συχνά αστυνομικά όργανα διώχνουν τους άστεγους από μία περιοχή της πόλης και κατάσχουν τα υπάρχοντά τους. Αυτό, όμως, είναι αντίθετο με την Τέταρτη Τροποποίηση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, βάσει της οποίας δίνεται στους Αμερικανούς το δικαίωμα να μην υπόκεινται σε αδικαιολόγητους ελέγχους από τα όργανα του κράτους και να μην κατάσχονται τα υπάρχοντά τους κατά παρέκκλιση της τυπικής διαδικασίας. Νόμοι που επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις σε ανθρώπους που γίνονται άστεγοι, επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή, είναι αντισυνταγματικοί», σημειώνεται στην έκθεση.

 

Σχόλια