Έκδοση πρώην ναζί από τον Καναδά στην Ιταλία

0

Στην Ιταλία μεταφέρθηκε 83χρονος πρώην φύλακας ναζιστικού στρατοπέδου κράτησης για να εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο Μίχαελ Ζίφερτ, αφίχθη στη Ρώμη από τον Καναδά, όπου έδωσε πολυετή δικαστική μάχη για να αποφύγει την έκδοσή του.

Το 2000 ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην τον Γερμανό πρώην αξιωματούχου του ναζιστικού καθεστώτος για 11 ανθρωποκτονίες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην πόλη της βόρειας Ιταλίας, Μπολζάνο.

Ο Ζίφερτ παραδέχεται ότι ήταν φύλακας στο εν λόγω στρατόπεδο κράτησης αλλά αρνείται τις εις βάρος του κατηγορίες.

Ο Ζίφερτ μεταφέρθηκε από το Τορόντο στην Ιταλία με στρατιωτικό αεροσκάφος.

Ο εισαγγελέας του στρατοδικείου που χειρίζεται την υπόθεση, Μπαρτολομέο Κονσταντίνι δήλωσε ότι ο Ζίφερτ χρησιμοποιεί βηματοδότη αλλά γενικώς η κατάσταση της υγείας του είναι καλή.

Ο Μίχαελ Ζίφερτ μεταφέρθηκε σε σωφρονιστικό κατάστημα της Νάπολης, όπου θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ’ οίκον περιορισμό εξαιτίας του προχωρημένου της ηλικίας του.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το στρατόπεδο κράτησης του Μπολζάνο χρησιμοποιήθηκε για τον εγκλεισμό Εβραίων, μαχητών της αντίστασης και λιποτακτών του γερμανικού στρατού.

Ο Ζίφερτ γεννήθηκε στην Ουκρανία και συνεργάστηκε με τους ναζί αμέσως μετά την κατάληψη της χώρας του από τις γερμανικές δυνάμεις. Μετά τον πόλεμο κατάφερε να αποκρύψει το παρελθόν του και να διαφύγει στον Καναδά το 1951.

Συνελήφθη το 2002 έπειτα από αίτημα των ιταλικών αρχών.

Σχόλια