Έκκληση ΔΠΔ για σύλληψη του επικεφαλής των ανταρτών της Ουγκάντα

0

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο Οκάμπο απηύθυνε εκ νέου έκκληση για τη σύλληψη του επικεφαλής των ανταρτών της Ουγκάντα και ύποπτο για εγκλήματα πολέμου, Τζόζεφ Κόνι.

Η έκκληση του γενικού εισαγγελέα έγινε με αφορμή την εξαπόλυση νέων επιθέσεων, οι οποίες αποδίδονται στις δυνάμεις των ανταρτών.

Ο Λουίς Μορένο Οκάμπο αναφέρει ότι η οργάνωση Στρατός Αντίστασης του Κυρίου με επικεφαλής των Τζόζεφ Κόνι είναι υπεύθυνη για τις πρόσφατες επιθέσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προσθέτει ότι η δέσμευση του Τζόζεφ Κόνι για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι αναληθής.

Οι επιθέσεις ακολουθούν την ίδια μέθοδο: οι αντάρτες περικυκλώνουν και ληστεύουν αγορές, απαγάγουν μαθητές από σχολεία, καίνε ιδιοκτησίες και μέχρι στιγμής έχουν σκοτώσει δεκάδες αμάχους.

Σύμφωνα με τον Οκάμπο, ο Κόνι εκμεταλλεύεται τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για να κερδίσει χρόνο και να εξαπολύσει επιθέσεις.

Η διενέργεια της έρευνας κατά του Κόνι και της οργάνωσής του από το ΔΠΔ ανακοινώθηκε τον Μάιο. Ο Μορένο Οκάμπο εμμένει ότι εντάλματα σύλληψης κατά των επικεφαλής της οργάνωσης εξακολουθούν να ισχύουν παρά το αίτημα της κυβέρνησης της Ουγκάντα για απόσυρση των ενταλμάτων.

Σχόλια