Έκκληση Ε.Ε. για συνταγματικές αλλαγές στην Ουκρανία

0

Έκκληση απηύθυνε η Ευρωπαική Ένωση προς την Ουκρανία, να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και προετοιμασία για δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης. Παράλληλα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ζήτησαν τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές και καλούν τις ουκρανκές αρχές να διερευνήσουν τα περιστατικά βίας στις διαδηλώσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ειρηνικές διαδηλώσεις.

Ήδη, η Κομισιόν όπως ανέφερε η  Κάθριν Άστον, συνομιλεί με τις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο παροχής πακέτου οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία ενώ και η Ρωσία έχει εγκρίνει πακέτο 15 δισ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.Ωστόσο, η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει εκτός ελέγχου με τη δικαιοσύνη να δέχεται συνεχείς επιθέσεις. Ένας ουκρανός δικαστής, ο οποίος είχε χειριστεί υποθέσεις διαδηλωτών δολοφονήθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο δικαστής Αλεξάντρ Λομποντένκο είχε αρνηθεί να καταδικάσει τους διαδηλωτές για κατάληψη δημοσίου κτιρίου, όπως ζητούσαν οι εισαγγελικές αρχές και τους έθεσε μόνο σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, πολλοί δικαστικοί έχουν δολοφονηθεί ενώ η φήμη του δικαστικού σώματος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα.