Έκκληση Ευρωκοινοβουλίου για απελευθέρωση της Ιρανοαμερικανίδας δημοσιογράφου

0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση της Ιρανοαμερικανίδας δημοσιογράφου Ρ. Σαμπερί που κρατείται στο Ιράν για κατασκοπεία.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ ζήτησε την «άμεση και χωρίς προϋποθέσεις» απελευθέρωση της Ιρανοαμερικανίδας δημοσιογράφου Ροξάνα Σαμπερί που κρατείται σε φυλακή του Ιράν.
«Εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητώ από τις αρχές του Ιράν να απελευθερώσουν αμέσως και χωρίς καμία προϋπόθεση τη Ροξάνα Σαμπερί», δήλωσε ο κ. Πέτερινγκ κατά την έναρξη των εργασιών της Βουλής στο Στρασβούργο.
Ο πρόεδρος δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» από την κατάσταση της νεαρής δημοσιογράφου, που έχει καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια κάθειρξη με την κατηγορία της κατασκοπείας και κρατείται στη φυλακή του Εβίν στην Τεχεράνη.
«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος γιατί πιστεύω ότι η κατάσταση αυτή δεν εξυπηρετεί το Ιράν με βάση τις παρούσες πολιτικές εξελίξεις», τόνισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Πέτερινγκ καταδίκασε, επίσης, απερίφραστα την εκτέλεση της 23χρονης Ιρανής, Ντελάρα Νταραμπί, που κατηγορήθηκε για μια δολοφονία το 2003 όταν ήταν 17 χρόνων.
«Καταδικάζω αυτήν την πράξη που αντιβαίνει σε κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Πέτερινγκ.