Έκκληση για άμεσες συλλήψεις στη Σερβία

0

Έκκληση για σύλληψη και έκδοση των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς απηύθυνε στη σερβική ηγεσία ο νέος γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Σερζ Μπράμπερτς.
Στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Βελιγράδι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ο Σερζ Μπράμπερτς αναμένεται να αξιολογήσει τη σερβική πρόοδο ως προς τη συνεργασία με τη Χάγη, καθοριστικός παράγοντας για την περαιτέρω προσέγγιση ανάμεσα στο Βελιγράδι και την ΕΕ.
Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Σερβία θέλει να ολοκληρώσει τη συνεργασία με τη Χάγη και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Ο Μπόρις Τάντιτς, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον Σερζ Μπράμπερτς για την αθώωση του Ραμούς Χαραντινάι, πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου και πρώην διοικητή του «Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου» από το ICTY, λέγοντας πως πρόκειται για μια άδικη απόφαση, την οποία θα πρέπει να εφεσιβάλλει η γενική εισαγγελία.

Εντούτοις, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Σερζ Μπράμπερτς, αμφισβήτησε τη νομιμότητα του ICTY, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η απόφαση της Χάγης για αθώωση του εγκληματία πολέμου Ραμούς Χαραντινάι εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα του Δικαστηρίου».

Η Σερβία, τόνισε ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, έχει παράσχει επαρκέστατες αποδείξεις για τα εγκλήματα του Χαραντινάι, βάσει των οποίων «κάθε πραγματικό δικαστήριο θα τον καταδίκαζε».

Ο γενικός εισαγγελέας του ICTY δήλωσε από το Βελιγράδι ότι το γραφείο του ενδέχεται να ασκήσει έφεση κατά του απαλλακτικού πορίσματος για τον Ραμούς Χαραντινάι.
Ο γενικός εισαγγελέας του ICTY συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο του σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τη συνεργασία με τη Χάγη, Ρασίμ Λιάγιτς, τον αρμόδιο για εγκλήματα πολέμου εισαγγελέα, Βλαντίμιρ Βούκσεβιτς κα μέλη της εθνικής ομάδας δράσης για τη συνεργασία με τη Χάγη.

Σχόλια