Έκκληση για έκδοση του πρώην επικεφαλής της Russneft

0

Οι ρωσικές αρχές υπέβαλαν στη Βρετανία αίτημα έκδοσης του πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Russneft, Μιχαήλ Γκουτσερίγεφ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας.

Επικαλούμενος συστηματική πολιτική δίωξη από τη ρωσική κυβέρνηση ο Γκουτσερίγεφ υπέβαλε την παραίτησή του από την εταιρεία τον Ιούλιο του 2007. Ο Μιχαήλ Γκουτσερίγεφ κατηγορείτο από το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας για φοροδιαφυγή και παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές.

Ένα μηνά μετά την παραίτηση από την Russneft, το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μόσχας πάγωσε όλες τις μετοχές της εταιρείας και ένα άλλο δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Γκουτσερίγεφ, ο οποίος είχε ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

Το γραφείο γενικής εισαγγελίας της Ρωσίας επιβεβαιώνει πως επιδόθηκε αίτημα έκδοσης προς το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας στις 29 Ιουλίου αλλά οι βρετανικές αρχές δεν έχουν έκτοτε απαντήσει.

Ο Γκουτσερίγεφ, ο οποίος εμμένει στην αθωότητά του, αντιμετωπίζει ποινή εξαετούς φυλάκισης σε περίπτωση καταδίκης του από τη ρωσική δικαιοσύνη.

Οι διμερείς σχέσεις Ρωσίας – Βρετανίας διανύουν περίοδο κρίσης εν μέρει εξαιτίας της άρνησης των Ρώσων να εκδώσουν τον Αντρέι Λουγκοβόι, ο οποίος κατηγορείται για τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα της Κα Γκε Μπε και Βρετανό υπήκοο, Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

Σχόλια