Έκκληση για προστασία στοιχείων της CIA

0

Ο δικηγόρος ενός εκ των 15 «υψηλής αξίας» κρατουμένων στη βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα καταγγέλλει ότι ο πελάτης του έχει πέσει θύμα «κρατικών βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης» σε μυστικές φυλακές της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) στο εξωτερικό.

Οι 15 επονομαζόμενοι «υψηλής αξίας» κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο Γουαντάναμο τον Σεπτέμβριο του 2006 μετά από χρόνια μυστικής κράτησης από τη CIA με δεδηλωμένο σκοπό να δικαστούν από στρατιωτική επιτροπή.

Ο δικηγόρος Τζ. Γουέλς Ντίξον κατέθεσε αίτημα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο από το οποίο ζητάει να εκδώσει εντολή προς την αμερικανική κυβέρνηση για τη διαφύλαξη των αποδεικτικών στοιχειών των βασανιστηρίων που υπέστη ο πελάτης από τη CIA.

Ο 27χρονος πακιστανικής καταγωγής Ματζίντ Χαν είναι ο μόνος εκ των 15 κρατουμένων «υψηλής αξίας», ο οποίος διέμενε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνελήφθη από Αμερικανούς αξιωματούχους το 2003 στο Πακιστάν με την κατηγορία ότι προετοίμαζε επιθέσεις σε ΗΠΑ και Πακιστάν.

Κρατείτο σε μυστικές φυλακές της CIA μέχρι το Σεπτέμβριο του 2006. Είναι ο μοναδικός, ο οποίος έχει το δικαίωμα νομικής εκπροσώπησης. Η νομική ομάδα που έχει αναλάβει την υπεράσπισή του, υποστηρίζει ότι η διαφύλαξη των αποδεικτικών στοιχείων θα τους βοηθήσει να αποδείξουν ότι ο Χαν δε συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Η CIA αρνείται τις εις βάρος της καταγγελίες και επαναλαμβάνει ότι οι ΗΠΑ δεν βασανίζουν υπόπτους.

Σχόλια