Έκκληση νομικών για τη διάδοχη κατάσταση στην εισαγγελία του ICTY

0

Επιστολή προς το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν απέστειλε ομάδα ανωτάτων νομικών αναφορικά με τη διάδοχη κατάσταση στη γενική εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ανώτατοι νομικοί του ICTY πρότειναν να προαχθεί σε γενικός εισαγγελέας ο Αμερικανός νυν αναπληρωτής εισαγγελέας, Ντέιβιντ Τόλμπερτ αμέσως μετά το τέλος της θητείας της Ελβετίδας, Κάρλα Ντελ Πόντε.

Στην επιστολή τους οι 18 νομικοί χαρακτηρίζουν τον Τόλμπερτ «πρωταθλητή του διεθνούς ποινικού δικαίου» και σημείωσαν ότι θα είναι ένας αξιοσημείωτος διορισμός σε μια κρίσιμη καμπή του ICTY.

Η επιστολή εστάλη εν μέσω πληροφοριών ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξετάζει να διορίσει σε αυτή τη θέση τον πρώην αναπληρωτή εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Σερζ Μπράμερτζ, ο οποίος αυτή τη στιγμή ηγείται της έρευνας του ΟΗΕ για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.

Πάντως ακόμα δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για τον/τη διάδοχο της Κάρλας Ντελ Πόντε, της οποίας η θητεία ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Ελβετίδα γενική εισαγγελέας έχει υπηρετήσει δύο τετραετείς θητείες στο ICTY.

Σχόλια