Έκκληση ΟΗΕ για περιορισμό των χημικών όπλων και των εκρηκτικών μηχανισμών

0

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν ζήτησε από τις ηγεσίες της διεθνούς κοινότητας να σεβαστούν τις συνθήκες για τον περιορισμό των χημικών όπλων και των εκρηκτικών μηχανισμών.

Ο ύπατος αρμοστής για Θέματα Αφοπλισμού, Σέρχιο Ντουάρτε διάβασε τις εκκλήσεις του Μπαν Κι Μουν κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα τη Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα στη Χάγη.

Περισσότερα από 180 κράτη έχουν υπογράψει τη συνθήκη αλλά ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών διευκρίνισε ότι «αρκετές χώρες κλειδιά αρνούνται να δεσμευθούν.» Ο Νοτιοκορεάτης έπλεξε το εγκώμιο της Αλβανίας, η οποία κατέστρεψε όλο το χημικό οπλοστάσιο της τον Ιούλιο και ζήτησε να ακολουθήσουν κι άλλα κράτη το παράδειγμά της.

Σε άλλο συνέδριο για τον Αφοπλισμό, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Τίμοθι Κάφλεϊ διάβασε μήνυμα του Μπαν Κι Μουν: «οι κρυμμένοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, όπως οι νάρκες κατά προσωπικού, εξακολουθούν να αφαιρούν ανθρώπινες ζωές και εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη κρατών μετά από μακρόχρονες ένοπλες συγκρούσεις.»

Τριανταπέντε κράτη έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο V για τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το Νοέμβριο του 2006. Ο Μπαν Κι Μουν ζήτησε από τα μη μέλη να υπογράψουν τη συνθήκη και να αφοπλιστούν οικειοθελώς.

Σχόλια