Έκκληση ΟΗΕ προς την ΕΕ για δίκαιη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο

0

Το 2008 έως και 67.000 άνθρωποι διέσχισαν την Μεσόγειο αναζητώντας άσυλο και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Ωστόσο, η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει μια δίκαιη και ίση μεταχείριση στους αιτούντες άσυλο στο έδαφός της και σημειώνει ότι οι σκληροί μεταναστευτικοί της κανόνες ευθύνονται εν μέρει για τις άθλιες και αντίξοες ταξιδιωτικές συνθήκες αυτών των ανθρώπων.

“Εξαιτίας των ελάχιστων δυνατοτήτων και ευκαιριών να εισέλθουν στην Ευρώπη με νόμιμο τρόπο, χιλιάδες άνθρωποι που διώκονται στη χώρα τους και έχουν πέσει θύματα παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους δεν έχουν άλλη επιλογή από την επικίνδυνη θαλάσσια οδό”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του UNHR, Ρον Ρέντμοντ.

“Αυτή η κατάσταση καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι οι κρατικές συμφωνίες και τα μέτρα για την προστασία των συνόρων να μην εμποδίζουν την πρόσβαση σε ανθρώπους που το μόνο που αναζητούν είναι η προστασία της Ευρώπης”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγές, όσοι φτάνουν στην ΕΕ αναζητώντας άσυλο θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποβιβάζονται σε ένα ασφαλές μέρος όπου θα λαμβάνουν πληροφορίες για τα δικαιώματά τους και θα έχουν μια πραγματική ευκαιρία να αποδείξουν ότι δικαιούνται τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.
“Η απέλαση των προσφύγων σε χώρες που δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους παραβιάζει τις διεθνείς δεσμεύσεις των κρατών μελών περί αποφυγής της πρακτικής της επαναπροώθησης των προσφύγων”, αναφέρει ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το 2008 περισσότεροι από 67.000 άνθρωποι, κυρίως από τη Σομαλία και την Ερυθραία, αφίχθησαν στην Ευρώπη. Από αυτούς οι 38.000 εισήλθαν από την Ιταλία και την Μάλτα.

Σχόλια