Έκκληση ΟΗΕ στη Σομαλία για αναμόρφωση του δικαιοδοτικού συστήματος

0

Την εκ βάθρων ανοικοδόμηση του δικαιοδοτικού συστήματος της χώρας ζήτησε από τη Σομαλία ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμων του ΟΗΕ, Shamsul Bari. Σύμφωνα με τον Bari μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η εναρμόνιση του δικαίου της Σαρία με το διεθνές δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μιλώντας ιδίως για τις περιοχές της Κεντρικής Σομαλίας ο Bari τόνισε: «Οι απειλές, ο εκφοβισμός και οι επιθέσεις εναντίον προσώπων της δικαιοσύνης είναι συχνό φαινόμενο. Το δικαιοδοτικό σύστημα στη Σομαλία μοιάζει με παραλυμένη οντότητα, καθώς το προσωπικό, ο εξοπλισμός και οι υποδομές των δικαστηρίων είναι ανεπαρκείς. Οι γυναίκες ελάχιστες φορές καταφέρνουν να πάνε στα δικαστήρια για υποθέσεις κακοποίησης ή βιασμού. Συνήθως τέτοιες διαφορές επιλύονται με διαιτησία μεταξύ των διαφορετικών οικογενειών ή φυλών. Πολλές φορές τέτοιες διαδικασίες διαπραγμάτευσης καταλήγουν στο να παντρευτεί το θύμα του βιασμού τον θύτη».

Ο εμπειρογνώμων του ΟΗΕ αναγνώρισε πάντως ότι γίνονται προσπάθειες προόδου σε κάποια σημεία της χώρας, όπως στο Mogadishu. Ευχαρίστησε επίσης τις αρχές της χώρας για τη συνεργασία τους με τους απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών, υπενθυμίζοντας όμως ότι χρειάζονται πολλές ενέργειες ακόμα στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σομαλία.