Έκκληση στην Κίνα για απελευθέρωση δημοσιογράφων

0

Η Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων (AMJ) ζήτησε από την Κίνα, μερικές εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να απελευθερώσει αμέσως όλους τους δημοσιογράφους που κρατεί φυλακισμένους στη χώρα.
«Η Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων και το Παγκόσμιο Φόρουμ Διευθυντών Εφημερίδων (WEF) ζητούν μία ακόμη φορά την άμεση απελευθέρωση» των φυλακισμένων κινέζων δημοσιογράφων, δήλωσε ο Τζορτζ Μπροκ, πρόεδρος του WEF, κατά την τελετή έναρξης στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας του κοινού συνεδρίου αυτών των δύο ενώσεων.
Η έκκληση διατυπώθηκε κατά την ανακοίνωση της βράβευσης με τη Χρυσή Πένα 2008 του Κινέζου δημοσιογράφου Λι Τσανγκτσίνγκ, ο οποίος φυλακίστηκε επειδή αποκάλυψε την ύπαρξη μιας επιδημίας δάγκειου πυρετού που το Πεκίνο ήθελε να αποσιωπήσει.
Ο Λι, ο οποίος αποφυλακίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν πήρε την άδεια να ταξιδέψει στη Σουηδία για να παραλάβει το βραβείο του, δήλωσε ο Μπροκ.
Σύμφωνα με την AMJ, περισσότεροι από 30 δημοσιογράφοι και 50 χρήστες του Ίντερνετ κρατούνται σήμερα στην Κίνα. «Η Κίνα είναι η χώρα που κρατεί στη φυλακή το μεγαλύτερο αριθμό δημοσιογράφων», δήλωσε ο πρόεδρος της WEF.
«Η Κίνα συνεχίζει την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης ακόμη κι αυτή τη στιγμή, μερικές εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες», σύμφωνα με τον Μπροκ.