Έκκληση στην Κίνα για την απελευθέρωση κρατουμένων από την εξέγερση στην Τιενανμέν

0

Έκκληση για την απελευθέρωση των πολιτών που εξακολουθούν να βρίσκονται στις κινεζικές φυλακές για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιενανμέν πριν από 19 χρόνια, απηύθυναν στο Πεκίνο, διεθνείς οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την ευκαιρία της 19ης επετείου από την βίαιη καταστολή που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Ο ακριβής αριθμός των κρατουμένων παραμένει άγνωστος, καθώς οι κινεζικές αρχές δεν τον έχουν ανακοινώσει ποτέ αλλά το Ίδρυμα Dui Hua, το οποίο έχει την έδρα του στις ΗΠΑ κάνει λόγο για 60 έως 100 κρατούμενους ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμά ότι στη συγκεκριμένη ομάδα κρατουμένων ανήκουν 130 άτομα.

«Δεκάδες λιώνουν στις φυλακές μόνο και μόνο επειδή αμφισβήτησαν την κυβέρνηση η οποία δεν έχει καμία δικαιολογία για τη συνέχιση της κράτησης τους», δήλωσε ο διευθυντής Ασίας- Ειρηνικού της Διεθνούς Αμνηστίας Σαμ Ζαφίρι.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια Ασίας του Παρατηρητηρίου, Σόφι Ρίτσαρντσον, είπε ότι η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να δείξει στο παγκόσμιο ολυμπιακό ακροατήριο τη σοβαρότητα της για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απελευθερώνοντας τους κρατουμένους της Τιενανμέν», και χαρακτήρισε «επιπλέον προσβολή στο τραύμα που έχει δημιουργηθεί από τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης, τη μακάβρια χρήση της πλατείας για την προώθηση του πάρτι των ολυμπιακών αγώνων».

Σήμερα κατά την 19η επέτειο της καταστολής, χιλιάδες υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλον τον κόσμο, θα καταθέσουν λευκά και κόκκινα λουλούδια σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συγγενείς όσων έχουν σκοτωθεί ή συλληφθεί στην εξέγερση ενώ θα κρατήσουν και σιγή ενός λεπτού για τα θύματα του σεισμού που έπληξε την επαρχία Σιτσουάν στις 12 Μαϊου.

Ανάμεσα σε όσους κρατούνται από το 1989, είναι ο Μιάο Ντεσούν, ο οποίος καταδικάστηκε για εμπρησμό στρατιωτικού οχήματος. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε θάνατο αλλά στη συνέχεια η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια και στη συνέχεια σε 20ετή κάθειρξη και αναμένεται ότι θα αποφυλακιστεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2018.