Έκκληση της ΕΕ για απονομή χάριτος σε θανατοποινίτη

0

Έκκληση στον κυβερνήτη της Πενσυλβάνια απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να δώσει χάρη σε θανατοποινίτη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο επειδή δολοφόνησε τους δύο άντρες που τον κακοποιούσαν κατά την παιδική του ηλικία.

Με επιστολή που απέστειλαν, οι Βρυξέλλες ζήτησαν να μην εφαρμοστεί η επιβληθείσα ποινή στον Τέρι Γουίλιαμς ο οποίος, έχοντας περάσει ήδη 24 χρόνια στη φυλακή, πρόκειται να εκτελεστεί στις 3 Οκτωβρίου. Ο Τέρι Γουίλιαμς καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή το 1986, λίγους μήνες αφότου έκλεισε τα 18 του χρόνια, σκότωσε δύο άνδρες οι οποίοι τον κακοποιούσαν σεξουαλικά όσο ήταν παιδί. Όπως τονίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης στην επιστολή που απευθύνεται στην επιτροπή απονομής χάριτος της Πενσυλβάνια, το δικαστήριο φαίνεται να μην είχε λάβει υπ’όψη του το περιστατικό της σεξουαλικής κακοποίησης.

Παράλληλα, με αίτησή τους πολλοί πρώην ένορκοι που συμμετείχαν στη δίκη δήλωσαν ότι αν γνώριζαν την πλήρη ιστορία του κατηγορουμένου, θα είχαν επιλέξει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και όχι την θανατική. Την ίδια στιγμή, οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικοί σε θέματα παιδιών ένωσαν τη φωνή τους με πρώην εισαγγελείς και δικαστές, καθηγητές νομικής, ειδικούς του τομέα ψυχικής υγείας και θρησκευτικούς ηγέτες που ζητούν τη μετατροπή της ποινής.

Σχόλια