Έκκληση του Ιράκ για δίωξη των υπαλλήλων της Blackwater

0

Η κυβέρνηση του Ιράκ ζήτησε τη δίωξη των υπαλλήλων της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Blackwater για το θανάσιμο πυροβολισμό 17 Ιρακινών στη Βαγδάτη στις 16 Σεπτεμβρίου.
Η επίσημη έρευνα της ιρακινής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι της Blackwater βρίσκονταν σε αυτοάμυνα, όπως ισχυρίζεται η αμερικανική εταιρεία. Οι ιρακινές αρχές κάνουν λόγο «για έγκλημα από πρόθεση».
Η τριμελής ιρακινή επιτροπή έρευνας με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας, Αμπντούλ Καντέρ αλ Ομπεϊντί, φέρεται επίσης να έχει ζητήσει την καταβολή αποζημίωσης από την Blackwater προς τους συγγενείς των θυμάτων.
«Η επιτροπή έρευνας που διορίστηκε από τον πρωθυπουργό Νουρί αλ Μαλίκι κατέληξε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι η οχηματοπομπή της Blackwater δέχθηκε πυρά ευθέως ή εμμέσως. Δεν χτυπήθηκε ούτε καν από πέτρα…» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Αλί αλ-Νταμπάγκ.
Ο εκπρόσωπος της ιρακινής ηγεσίας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει νομική δράση για να λογοδοτήσει η εταιρεία για το περιστατικό της 16ης Σεπτεμβρίου που εκτός από το θάνατο 17 Ιρακινών προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 23.
Το πόρισμα απηχεί τα ευρήματα έρευνας του αμερικανικού κογκρέσου για την Blackwater, που κατά πληροφορίες περιγράφει τη χρήση βίας από την εταιρεία ως «υπερβολική» και «προληπτική».
Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αναθέσει την έρευνα για το επεισόδιο της 16ης Σεπτεμβρίου στην Υπηρεσία Ομοσπονδιακών Ερευνών.
Η Blackwater έχει συμβόλαιο με το υπουργείο Εξωτερικών για την παροχή προστασίας σε Αμερικανούς αξιωματούχους του διπλωματικού σώματος αλλά και σε επιχειρηματίες.

Σχόλια