Εκτέλεση αποφάσεως για την Yukos

0

Δικαστικοί επιμελητές άρχισαν την εκτέλεση απόφασης δικαστηρίου που διατάσσει την πετρελαϊκή εταιρεία Yukos να πληρώσει όπως είναι γνωστό πλέον 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι διαφυγόντων φόρων και προστίμων.

Λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχαν θέσει οι φορολογικές αρχές στη Yukos για να καταβάλει τις οφειλές της,οι κλητήρες σφράγισαν ένα υποθηκοφυλακείο της ρωσικής πρωτεύουσας ερευνώντας για τα περιουσιακά στοιχεία του ενεργειακού κολοσσού.

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρείας έχουν «παγώσει» και η διοίκησή της προειδοποιεί ότι οι απαιτήσεις της εφορίας ισοδυναμούν με πτώχευση.

Το ειδησιογραφικό πρακτορείο του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι η άσκηση πιέσεων προς την Yukos συνέπεσε με την εκστρατεία του Κρεμλίνου για παραδειγματική τιμωρία του μεγαλομετόχου της, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, ο οποίος εμπλέχθηκε στην πολιτική εκστρατεία ενάντια στον πρόεδρο Πούτιν.

Πάντως σύμφωνα με διεθνείς δημοσιογραφικές πληροφορίες η διοίκηση της εταιρείας επιμένει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο ελιγμών και διακανονισμού με την κυβέρνηση.