Εκτελέστηκε τελικά ο Μεξικανός κατάδικος

0

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις εκκλήσεις ακόμα και του ίδιου του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, οι Αρχές του Τέξας προχώρησαν τελικά στην εκτέλεση ενός Μεξικανού, του Χοσέ Μεντεγίν, 33 ετών, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για το βιασμό και φόνο μιας 16χρονης το 1993.

Το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη είχε καλέσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να «λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα» για να εμποδίσει τις εκτελέσεις πέντε Μεξικανών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Μεντεγίν, διότι στερήθηκαν του δικαιώματός του να έχουν την συνδρομή των προξενικών αρχών της χώρας τους μετά τη σύλληψή τους».

Ωστόσο το αρμόδιο συμβούλιο για την απονομή χάριτος πρότεινε στον ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της πολιτείας Ρικ Πέρι, να μην διατάξει την προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης του Μεντεγίν, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την θανάτωσή του.

Παράλληλα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, είχε κρίνει τον Μάρτιο ότι η παρέμβαση του προέδρου Μπούς στο θέμα, ο οποίος είχε καλέσει τις αρχές του Τέξας να αναστείλουν τις εκτελέσεις, ήταν αντισυνταγματική και ότι ο Πρόεδρος υπερέβη την δικαιοδοσία του, καθώς το Σύνταγμα ορίζει ότι δεν μπορεί να παρέμβει σε ζητήματα ποινικής δικαιοσύνης στο επίπεδο των πολιτειών.

Η εκτέλεση του Μεντεγίν θεωρείται βέβαιο ότι θα εξοργίσει την κυβέρνηση του Μεξικού, ενώ είναι πολύ πιθανό να κάνει δυσκολότερη τη ζωή των Αμερικανών υπηκόων στην περίπτωση που συλλαμβάνονται από τις αρχές άλλης χώρας, καθώς αυτές θα μπορούν να επικαλούνται το παράδειγμα του Τέξας και να αρνούνται την συνδρομή των προξενικών αρχών των ΗΠΑ σε αυτούς.

Σχόλια