Εκτός δημοσιότητας οι καταθέσεις κατηγορουμένων της 9/11 για τις ανακριτικές μεθόδους της CIA

0

Ο στρατιωτικός δικαστής που έχει επιληφθεί της υπόθεσης των κατηγορουμένων τρομοκρατών της 11ης Σεπτεμβρίου, ενέκρινε το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης να παραμείνουν τα συγκεκριμένα αρχεία απόρρητα, με την αιτιολογία ότι περιέχονται πληροφορίες η αποκάλυψη των οποίων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Κατηγορούμενοι στη δίκη για την τρομοκρατική επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου είναι πέντε άνδρες, οι οποίοι κρατούνταν σε μυστικές φυλακές της CIA από το 2002 μέχρι να σταλθούν στο Γκουαντάναμο το 2006.

Όλοι οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι υπέστησαν βασανιστήρια από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Με την απόφαση απαγορεύεται η δημοσιοποίηση στο κοινό του μέρους όπου κρατούνταν οι κατηγορούμενοι πριν την μεταφορά τους στο Γκουαντάναμο, των ονομάτων και περιγραφών των προσώπων που φέρονται ότι συμμετείχαν στην σύλληψη, κράτηση και ανάκρισή τους και των ανακριτικών τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν στην πράξη. Ο δικαστής επεσήμανε ότι τυχόν παράβαση της εντολής περί διατήρησης των συγκεκριμένων αρχείων ως απορρήτων θα επιφέρει κυρώσεις, πειθαρχικές ή και ποινικές βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας. Αξιοπρόσεκτο είναι αυτό που αναφέρεται στον επίλογο της απόφασης, ότι δηλαδή τα αρχεία που περιέχουν τις παραπάνω πληροφορίες θα παραμείνουν απόρρητα και μετά την ολοκλήρωση της δίκης, εκτός αν η εντολή αναθεωρηθεί μετέπειτα από αρμόδιο δικαστήριο.

Σχόλια