Εκτός εξουσίας για μια εκπομπή μαγειρικής

0

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Σαμάκ Σανταραβέι, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για παραβίαση του συντάγματος εξαιτίας ενός τηλεοπτικού προγράμματος μαγειρικής.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι μαζί με τον πρωθυπουργό θα πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση το υπουργικό συμβούλιο στο σύνολό του.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης κρίθηκε ένοχος για σύγκρουση συμφερόντων. Οι δικαστές έκριναν ότι ο πρωθυπουργός ως παρουσιαστής εκπομπής στην ιδιωτική τηλεόραση παραβίασε το νόμο που απαγορεύει τους υπουργούς να αποκομίζουν κέρδη και έσοδα από ιδιωτικές εταιρείες.

Πάντως, το κυβερνών Κόμμα Λαϊκής Δύναμης ανακοίνωσε ότι θα προτείνει εκ νέου το διορισμό του Σαμάκ στον πρωθυπουργικό θώκο της Ταϊλάνδης.

Στο δικαστήριο στην Μπανγκόκ ο δικαστής δήλωσε ότι ο Σάμακ Σανταραβέι “παραβίασε το άρθρο 267 του συντάγματος και η πρωθυπουργική του θητεία έχει λήξει”.

Η δικαστική απόφαση μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τους χιλιάδες αντιπάλους του πρωθυπουργού, οι οποίοι έχουν καταλάβει το πρωθυπουργικό μέγαρο εδώ και δύο εβδομάδες με αίτημα την παραίτηση του Σάμακ.

Το δικαστήριο δεν αφαίρεσε από τον Σάμακ το δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και η απόφαση του δικαστηρίου θα τεθεί σε ισχύ σε 30 ημέρες από σήμερα.

Ο Σάμακ Σανταραβέι δηλώνει λάτρης του φαγητού και παρουσίαζε τη δημοφιλή εκπομπή μαγειρικής “Tasting and Grumbling” για επτά χρόνια πριν ανέλθει στην εξουσία.

Συνέχισε να παρουσιάζει την εκπομπή για δύο μήνες μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων, λέγοντας ότι τα μόνα χρήματα που λάμβανε ήταν για να καλύψει τα έξοδα της παραγωγής.

Σχόλια