Ελ Σαλβαδόρ: Δημόσια συγγνώμη της κυβέρνησης για τις σφαγές στον εμφύλιο

0

Τότε, είχαν εκτελεστεί περίπου 1000 άτομα – μεταξύ τους πολλά παιδιά – από τη στρατιωτική μονάδα Atlacatl.Τα γεγονότα έγιναν εν μέσω του τριετούς εμφυλίου πολέμου στη χώρα (1980-1982). Οι κάτοικοι του El Mozote εκτελέστηκαν από τον στρατό κάπου στα σύνορα με την Ονδούρα, επειδή υποτίθεται ότι συνεργάζονταν με τους αριστερούς επαναστάτες guerillas.

Οι υπεύθυνοι της εν ψυχρώ δολοφονίας δεν οδηγήθηκαν ποτέ σε δίκη, διότι η κυβέρνηση χορήγησε γενική αμνηστία το 1992, για να δώσει τέλος στον εθνικό διχασμό που γέννησε ο εμφύλιος. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι νεκροί από την εμφύλια σύρραξη φτάνουν τις 70.000.Την τελετή οργάνωσε η κυβέρνηση του κόμματος FMNLR (Farabundo Marti National Liberation Front), που αποτελεί σύνθεση πρώην επαναστατικών ομάδων guerrillas και αναδείχθηκε στις εθνικές εκλογές του 2009. Κατά τη διάρκειά της, μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ, Hugo Martinez, ο οποίος τόνισε:

«Ζητάμε συγχώρεση για την τυφλή κρατική βία που σημειώθηκε σε αυτό τον τόπο. Η εκδήλωση αυτή έχει σκοπό να τιμήσει την μνήμη εκατοντάδων αθώων ανθρώπων από την πόλη και τα γειτονικά χωριά που δολοφονήθηκαν εδώ πριν τριάντα χρόνια».Ακτιβιστές σχολίασαν ότι πέρα από τις εκδηλώσεις μετάνοιας περιμένουν ακόμη να αποδοθεί δικαιοσύνη και ελπίζουν ότι η υπόθεση προσαγωγής των υπευθύνων σε δίκη θα εισαχθεί με το νέο έτος στο Παναμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Inter-American Court of Human Rights).