Ελβετία: “Ναι” στη νομιμοποίηση προγράμματος χορήγησης ναρκωτικών υπό ιατρικό έλεγχο

0

Υπέρ του προγράμματος για τη χορήγηση ηρωίνης υπό κρατικό ιατρικό έλεγχο σε εξαρτημένους τάχθηκαν οι Ελβετοί, οι οποίοι, όμως, απέρριψαν σε παράλληλο δημοψήφισμα πρόταση για την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 68% των ψηφοφόρων ενέκρινε την μετατροπή σε μόνιμο του προγράμματος για τη χορήγηση ναρκωτικών.

Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση έως και 1.300 εθισμένα στα ναρκωτικά άτομα, τα οποία παρακολουθούνται, επίσης, από ψυχολόγους με σκοπό την κοινωνική επανένταξή τους.

Το μέτρο ισχύει από το 1994 και σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, συνέβαλε στην μείωση της εγκληματικότητας λόγω των ναρκωτικών και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής για τους εξαρτημένους.

Αντίθετα, όσοι αντιτίθενται στο μέτρο τονίζουν ότι δίνει λανθασμένα μηνύματα στους νέους και βλάπτει τα ίδια τα εξαρτημένα άτομα.

Πάντως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και άλλοι διεθνείς φορείς διαφωνούν με το μέτρο υποστηρίζοντας ότι είναι πιθανόν να αυξήσει τη χρήση ναρκωτικών.

Σχόλια