Ελβετία: Καταδίκη Τούρκου πολιτικού για άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων

0

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας επικύρωσε την πρωτόδικη καταδίκη εις βάρος του εθνικιστή Τούρκου πολιτικού, Ντογού Περίντσεκ για άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ο ηγέτης του τουρκικού Εργατικού Κόμματος παραπέμφθηκε σε δικαστήριο της Λωζάννης, έπειτα από μήνυση ενός πολίτη αρμενικής καταγωγής, επειδή σε ομιλία του το 2005 στην Ελβετία ο Ντογού Περίντσεκ είχε αρνηθεί ότι οι Αρμένιοι υπήρξαν θύματα γενοκτονίας από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915 και είχε ισχυριστεί ότι πρόκειται περί «διεθνούς ψέματος».
Σύμφωνα με το άρθρο 261 του ελβετικού Ποινικού Κώδικα η άρνηση ή η δικαιολόγηση γενοκτονίας ή εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας τιμωρείται με ποινή φυλάκισης ή πρόστιμο.
Το Εθνικό Συμβούλιο της Ελβετίας αναγνώρισε στις 16 Δεκεμβρίου του 2003 τη γενοκτονία των Αρμενίων, γεγονός που είχε προκαλέσει στο παρελθόν τριβές στις διμερείς σχέσεις της Βέρνης με την Άγκυρα.
Το Ανώτατο Ελβετικό Ακυρωτικό Δικαστήριο επικύρωσε την καταδικαστική απόφαση, με την οποία επιβάλλεται στον Περίντσεκ ποινή φυλάκισης 90 ημερών εξαγοράσιμη έναντι 9.000 ελβετικών φράγκων με αναστολή και χρηματική ποινή 3.000 φράγκων.
Το δικαστήριο διέταξε επίσης στον Περίντσεκ να καταβάλλει συμβολική αποζημίωση σύνδεσμο των Αρμενίων της Ελβετίας 1.000 φράγκων και στον μηνυτή πρόεδρό του άλλα 10.000 φράγκα. Η πρωτόδικη καταδίκη του 65χρονου Ντογού Περιντσεκ τον περασμένο Μάρτιο είχε προκαλέσει την αντίδραση υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ο Ντογού Περίντσεκ είναι ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, το οποίο διαθέτει ισχνή εκλογική δύναμη και προσδιορίζεται ως μαΐοκό.
Ο καταδικασθείς έχει συμμαχήσει στο παρελθόν με τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκος, ενώ κύκλοι της τουρκικής Αριστεράς τον έχουν αποκηρύξει επανειλημμένως χαρακτηρίζοντάς τον «άνθρωπο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών».

Σχόλια